Sommige weken blijft er cruciaal werk over, zelfs nadat uw fulltime werknemers hun 40 uur hebben gewerkt. U kunt uw werknemers vragen extra werk te verrichten, maar dat kost u meer dan hun gebruikelijke uurloon. We gaan in op de betaling van overuren en wat elke eigenaar van een klein bedrijf moet weten om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen en zijn werknemers correct te compenseren.
Als u zich bewust bent van de basisprincipes van overwerk, kunt u ervoor zorgen dat uw werknemers niet worden onderbetaald. Regels met betrekking tot overwerk kunnen soms verwarrend zijn. Lees dit artikel om meer te weten te komen over uitbetaalde overuren.
Overwerk en overuren zijn de extra uren die werknemers maken naast de uren die in het contract staan. Als we uitgaan van een fulltime functie, dan hebben we het over 40 uur per week, 160 uur per maand. Het kan voorkomen dat de werkgever verlangd dat er meer uren door zijn personeel wordt gewerkt. In dit geval worden de extra uren gezien als overwerk of overuren. Werknemers hebben recht op een hoger loon voor het extra werk, ofwel overwerk. Het maken van goede afspraken is belangrijk wanneer het gaat om overuren uitbetalen.
Een werkgevers en haar/zijn werknemer(s) kunnen afspraken maken over het werken van meer uren dan in de overeenkomst is bepaald. Een werknemer is niet altijd verplicht om overuren te maken. Daarnaast is een werkgever ook verplicht om zich te houden aan de regels met betrekking tot overwerk. In Nederland kennen we de Arbeidstijdenwet (ATW). Deze wet beschrijft de maximale arbeidsduur die iemand (een werknemer) in een bepaalde periode mag werken, maar geeft geen definitie van het woord overwerk of overuren. De Arbeidstijdenwet omschrijft wel duidelijk hoeveel uur een werknemer mag werken in een werkweek.
Een belangrijke regel is dat een werknemer maximaal 12 uur per dienst en maximaal 60 uur per week mag werken. Als een fulltimer echter voor 60 uur wordt ingezet, betekent dit in de praktijk dat die fulltimer 20 uur overwerkt. Dit is nogal wat overwerk. Met de ATW wil de regering voorkomen dat werkgevers hun personeel langdurig laten overwerken. Daarom bepaalt zij dat een werkgever over een periode van vier weken een werknemer maximaal gemiddeld 55 uur per week mag laten werken. Als een werkgever een werknemer over een periode van 16 weken wil laten overwerken, is de werkgever gebonden aan een maximum van 48 uur per werkweek dat een werknemer mag overwerken. Een werkweek loopt van maandag 00.00 uur tot zondag 24.00 uur.
Een werknemer heeft tijdens een periode veel overuren recht op rustperioden. Iedere 24 uur is er een dagelijkse minimum rusttijd vereist van 11 uur aaneengesloten rust. Zo'n rustperiode mag één keer per week worden ingekort tot minimaal 8 uur.
In enkele gevallen zijn overuren verplicht. Dan moet uw werkgever u voor de overuren uitbetalen. Het kan zijn dat er in uw cao, bedrijfsregels of arbeidscontract staat opgenomen, dat uw werkgever verplicht om overuren uit te betalen.
Een medewerker kan alleen het uitbetalen van overuren opeisen wanneer hij of zij hier recht op heeft, bijvoorbeeld wanneer deze minimumloon verdient of wanneer dit staat beschreven in de CAO.
De meeste bedrijven denken dat werknemers in loondienst zijn vrijgesteld van betaling van overuren, maar dat is niet altijd waar. Er zijn enkele specifieke regels voor het betalen van overuren voor werknemers in loondienst. Een werknemer in loondienst kan nog steeds een niet-vrijgestelde werknemer zijn als aan bepaalde voorwaarden is voldaan:
Gewerkte overuren kunnen vrijwillig zijn (het kan door een werkgever worden aangeboden of gevraagd tijdens zeer drukke perioden) of verplicht (het kan al dan niet gegarandeerd zijn). Het hangt af van de voorwaarden van het contract of overwerk:
Een werkgever die gebruik wil maken van gegarandeerde of niet-gegarandeerde overuren, moet in de arbeidsvoorwaarden duidelijk aangeven dat de overuren verplicht zijn.
Indien een werknemer weigert overwerk te verrichten waartoe hij/zij volgens de arbeidsvoorwaarden verplicht is (d.w.z. volgens zijn arbeidsovereenkomst moet hij overwerken), kan de werkgever dit beschouwen als een contractbreuk en een tuchtzaak.
Als overwerk gegarandeerd is, kunnen werkgevers werknemers verbieden overuren te maken. Werkgevers mogen echter niemand discrimineren, bijvoorbeeld door sommige werknemers te beletten overuren te maken en anderen dat wel te laten doen.
Bij vrijwillig overwerk is de werkgever niet verplicht overwerk aan te bieden en is de werknemer niet verplicht het overwerk te doen. Het is aan de werknemer om te beslissen of hij/zij aan het extra werk wil deelnemen of niet. Werknemers mogen echter niet minder gunstig of onbillijk worden behandeld, als hij/zij extra uren werkt, omdat zij vrijwillig overwerk afwijzen.
Vrijwillig overwerk kan worden gebruikt wanneer verschillende werknemers afwezig zijn, waardoor de werkgever onderbezet is. De werkgever kan dan overuren aanbieden om aan de vraag van de klant te blijven voldoen. De werknemers kunnen kiezen of ze de extra uren al dan niet willen werken, aangezien er niets in hun contract staat dat hen daartoe verplicht.
Bij gegarandeerde overuren is de werkgever contractueel verplicht het extra werk aan te bieden en is de werknemer verplicht het te aanvaarden. Als een werkgever bijvoorbeeld weet dat hij elke maand op een bepaalde uiterste datum moet werken, zal het contract van de werknemer een uitdrukkelijke bepaling bevatten dat hij verplicht is elke maand rond die bepaalde datum extra tijd te werken.
Bij niet-gegarandeerd overwerk kan een werkgever een werknemer al dan niet overwerk aanbieden, maar als het wordt aangeboden, moet de werknemer het aanvaarden. Een werkgever weet bijvoorbeeld dat zijn bedrijf in bepaalde periodes van het jaar waarschijnlijk drukker zal zijn, maar hij/zij weet niet precies hoeveel overuren nodig zullen zijn om het werk te voltooien. In het contract van de werknemer zal worden opgenomen dat zij/hij, indien nodig, de extra uren zal moeten werken, dan is overwerken verplicht. Bijvoorbeeld dat "redelijke overuren van tijd tot tijd nodig kunnen zijn, overeenkomstig de behoeften van het bedrijf".
Kijk in uw cao, arbeidsvoorwaarden of personeelshandboek om te zien hoe en of u uw overuren vergoed krijgt.
Stel: overuren uitbetalen is een optie voor u. Hoeveel belasting betaalt u daar dan over? Wij zochten dit voor u uit.
Overuren worden in dezelfde belastingschijf belast als uw normale uren. U betaalt dus altijd tussen de 37,10% en 49,50% aan belasting over overuren.
Om uit te rekenen hoeveel belasting u over uw overuren moet betalen, moet u weten wat uw belastbare inkomen (ook wel verzamelinkomen) van dit jaar is. Dit kunt u berekenen bij de Belastingdienst.
De Belastingdienst gebruikt het belastbare inkomen van het vorige jaar om je belastbare inkomen van dit jaar te berekenen. Op basis daarvan maken zij een schatting, ook wel “bijzonder tarief”, van de belasting van uw overuren.
Als bij het invullen van uw inkomstenbelasting blijkt dat u meer of minder hebt verdiend dan het vorige jaar, heeft u recht op geld of moet u bijbetalen.